Afsløring: Gæld til kollektiv trafik 60% større

Efter et udvalgsmøde tirsdag står det klart, at Holstebro Kommune skylder endnu flere penge til Midttrafik end først antaget.

Skrevet af: Gustav Volstrup Sønderlund

Store dele af den kollektive trafik i Holstebro Kommune ned- eller omlægges. Det har længe været kendt, men på udvalgsmødet i Teknisk Udvalg tirsdag kom det frem, at den kollektive trafik har været en endnu større underskudsforretning end ventet.

Det afslører udvalgsformand Kenneth Tønning (V) nemlig over for Holstebreaking.

”I den kollektive trafik i Holstebro troede vi, at vi havde et efterslæb på 4,7 millioner, vi skyldte. Det viser sig så at være 7,7 millioner,” fortæller Tønning.

Gælden er til Midttrafik, der udbyder den kollektive trafik i Holstebro Kommune.

Kommunen har længe haft underskud i den kollektive trafik, hvorfor de også har valgt at lave besparelser for tre millioner kroner i 2024 og 6,5 millioner i de efterfølgende år, begrunder udvalgsformanden.

Men den 60% større gæld er et tydeligt problem, mener Thønning.

”Det er selvfølgelig skidt, når man kommer med noget, som er sendt i høring, som i forvejen er underfinansieret med knap 700.000. Så er det i hvert fald rigtig svært at afdrage på gammel gæld.”

Håb om hjælp

Den uventede, nye situation betyder dermed, at teknisk udvalg er nødt til at finde en løsning, da Thønning understreger, at de ikke bare kan finde tre millioner kroner ekstra.

Derfor rækker han ud til Økonomiudvalget og Byrådet.

”Det, vi har besluttet i dag, er at bede byrådet om eftergivelse af de 7,7 millioner, så vi ikke skal slæbe rundt på den gamle gæld, så vi kan lave en god løsning fremadrettet,” beretter han om beslutningen fra udvalgsmødet.

Besparelserne i den kollektive trafik indebærer nedskæringer i afgange og lukninger af udvalgte ruter. Det er ikke endeligt vedtaget, hvilke ruter, det drejer sig om, idet høringer stadig kan påvirke den endelige beslutning.