Ung instruktør vil starte snakken om samtykke:  ”Vi vil gerne understrege, hvor vigtig kommunikation er” 

Fillippa Le Févre har gang i flere filmiske projekter i København, men drømmer om en dag at vende tilbage og studere i det jyske Foto af: Sofie Amalie Victoria Jakobsen

I anledning af kvindernes kampdag, sætter Holstebro Kommune fokus på det 10. verdensmål: Mindre ulighed. Det gøres med en masse kulturelle arrangementer og debatter gennem hele uge 10

Skrevet af: Sofie Amalie Victoria Jakobsen

Flere af byens aktører suser rundt for at deltage i de spændende tiltag, der lige nu finder sted i Holstebro. Det er også tilfældet for filminstruktør Filippa Le Févre, som tirsdag morgen deltog i en debat, under en sparringsdag for byens unge studerende, med fokus på at skabe et socialt bæredygtigt projekt, for unge og gamle, på den gamle sygehusgrund. 

Et talerør for de svære emner

Fillippa er en af byens kreative sjæle, og selvom hun for et par år siden flyttede til København, for at udforske drømmen om at lave film, tager hun gerne tilbage til Holstebro for at deltage i kulturlivet. I anledning af uge 10 er hun hjemme for at vise sin nyeste film, ”Svale søgen”, frem på byens bibliotek. 

Filmen har både vundet en pris i Italien, og været nomineret til en i Sydney – så den er allerede nået langt ud over Danmarks grænser. Filmen handler om et seksuelt overgreb, begået af en partner, og er lavet i samarbejde med manuskriptforfatter Julie Baastrup, som selv har oplevet en lignende hændelse. Det er derfor et emne, som ligger filminstruktør Fillippa Le Févre nært. 

”Vi vil gerne sætte fokus på hvor vigtig kommunikation er, uden at gøre nogen til en skurk. I bund og grund er de begge to, på nogle måder, ofre: den ene bliver udsat for et overgreb, og skal deale med det, mens den anden skal finde ud af, ’hvem er jeg nu, når jeg har gjort det her, mod en jeg elsker’. ”

Denne dualitet belyses i en uge, hvor der i forvejen er ligestilling på skemaet, hvilket Filippa Le Févre er fuldt bevidst om funktionen af. 

”Jeg synes det er vigtigt, at filmen bliver et talerør til at snakke om svære emner. I stedet for at tage udgangspunkt i sig selv, kan man tage udgangspunkt i oplevelserne for de karakterer, der bliver portrætteret.  

Den samtale er relevant i en provinsby, hvor der måske ikke er lige så mange muligheder for at søge den viden, som man har i storbyer, hvor man kan søge seksualundervisning ved fx Sex og Samfund. 

Vi har også fået en fantastisk ny samtykkelov, men når vi ikke underviser i den på gymnasierne, så de unge ikke ved, hvordan de skal bruge den, gør den ikke så meget. ” 

At dømme ud fra de deltagende til eftermiddagens arrangement, virker det til at flere af de unge er interesserede i at se en film, der berører netop dette tabu.

Foto af: Sofie Amalie Victoria Jakobsen