Uenighed i Byrådet kan have konsekvenser for fremtidige politiske beslutninger

Inde bag rådhusets mure har Byrådet svært ved at blive enige Foto af: Gustav Todnem

Blå blok og rød blok havde vidt forskellige holdninger, da man skulle lægge en aftale om, hvordan et tre-årigt budget skulle fordeles. Erling Pedersen, der sidder i Byrådet i Holstebro Kommune for Venstre, synes at byggerierne rød blok vil bruge penge på er overilet. Henrik Mortensen fra Socialdemokratiet er lodret uenig.

Af: Gustav Todnem

Der har været uenigheder i Holstebros Kommunes Byråd om budgettet for 2024-2027. Kommunens budget på fire milliarder kroner har partierne været uenige om, hvordan skal bruges. Det har udmøntet sig i, at de blå partier i Byrådsudvalget ikke har ville skrive under på budgetforliget.

Ud fra kommunens budget på fire milliarder kroner vil der blandt andet blive brugt 30 millioner på renovering af Holstebro Idrætspark, 20 millioner til en splinterny springhal og 40 millioner til en overbygning af Halgård Skole.

Erling Pedersen, der repræsenterer Venstre i Holstebro Byråd, synes, at det er en risikabel beslutning at bruge så stor en andel af pengene, blot fordi man har et stort budget i 2024

”Vi fik at vide, at vi havde mange penge i 2024, men at det ikke var sikkert, man havde det fremover. Derfor ville vi i blå blok gerne have lavet en lidt mere langsigtet planlægning af, hvordan pengene skulle bruges,” siger han.

Det er en opfattelse Henrik Mortensen, der er medlem af Socialdemokratiet, ikke deler. Han betragter det i stedet som en dårlig undskyldning for ikke at gå med i aftalen. Mortensen har svært ved at se, at pengene ikke skulle passe.

”Som politiker har man en forvaltning bag sig, og den forvaltning er man nødt til at sætte sin lid til. Når de kommer med et udspil om økonomi, så må vi stole på, at tallene er sande,” siger han.

Ikke nok med at uenigheden om budgetforliget vil medføre nogle konflikter internt i kommunen, så sender det en stor signalværdi til borgerne, at man er et uenigt byråd, mener Mortensen: ”Forskellen på en Christiansborg-politiker og en byrådspolitiker er, at man som byrådspolitiker vil det bedste, for den kommune man bor i. Når man så ikke engang kan blive enige om et budget, sender man automatisk et dårligt signal.”

Erling Pedersen fremhæver, at det er vigtigt at have in mente, at der også skal være råd til driften, når man beslutter at bygge noget.

Hvis det viser sig, at pengene er opbrugt næste år, så er konsekvensen, at man skal til at lave en masse besparelser. Det vil man i blå blok ikke være med til. Det var også en af grundene til, at man i blå blok ikke gik med i aftalen.

”Hvis vi ikke har været med til at bruge pengene, skal vi heller ikke være med til at bespare dem,” runder Erling Pedersen af.