Christina slår et slag for ligestilling

Er der ligestilling i Danmark? Ifølge en rapport fra Gender Gap Rapport om ligestilling, lavet i 2023, ligger Danmark på en 23. plads. Det er langt efter vores andre nordiske naboer. Og ifølge Christina Steenberg, medlem af styregruppen i Lige i Holstebro, er samtalen om ligestilling stadig vigtig at tage.

Af Astrid Thastum

Christina Steenberg og resten af medlemmerne af Lige i Holstebro har et mål for øje. Nemlig at få ligestilling endnu mere på dagsordenen i Holstebro. For der er noget, der mangler. Når hun spejder rundt i bybilledet, er der ingen kvindelige statuer at se. Hvert fald ikke nogen af virkelige eller historiske kvinder.

Hun hører om, hvordan pigerne skal kigge langt efter et elitefodboldhold i byen. Der er 7 kvindelige byrådsmedlemmer ud af 27. Til to open air-koncerter i forbindelse med fejringen af byens 750-års jubilæum, har Musikteatret booket 13 mænd og 0 kvinder. Ud af byens 1137 vejnavne, er 5 af dem opkaldt efter kvinder. Der er meget at tale om, synes hun.

Når Christina Steenberg forsøger at sætte nogle flere ord på, hvad det er der mangler, mener hun, at det handler om bevidsthed – eller mangel på samme.  

”Det er en mangel på bevidsthed som kommer, når vi gør det, vi plejer. Det er jo vanens magt, vi prøver at gøre op med,” siger hun og uddyber: ”Det ved vi jo også fra, når vi skal begynde at løbetræne, og så kun holder i 14 dage, selvom vi kan have gode intentioner. Jeg tror ikke intentionerne fejler noget overhovedet, men det bliver en vanesag.”

I forbindelse med en feministisk læseklub, stifter Christina, sammen med nogle andre, organisationen ’Lige i Holstebro’.

”Vi beslutter os for, at det ikke er nok at læse om feminisme, men vi er også nødt til at gøre noget.”

I Lige i Holstebro handler det om at få ligestilling på dagsordenen. Helt konkret sætter de sig ned til styregruppemøder og taler om, hvad for nogle arrangementer de gerne kunne tænke sig i bybilledet. Og så går de ellers i gang. Lige nu bliver uge 10 afviklet, hvor Lige i Holstebro også har en finger med i spillet, i samarbejde med flere af byens andre organisationer.

Når man taler om ligestilling og feminisme, kan reaktionerne nogle gange være en blandet pose bolsjer.

”Man kan opleve, når man åbner munden, nok især når man er kvinde, at man kan få nogle ret svinske kommentarer online,” siger Christina. Men det stopper ikke Lige i Holstebro. ”Det kan jo ikke holde os fra at åbne munden. Så har vi jo ikke ytringsfrihed”

Christina oplever dog, at der generelt er opbakning til det, de laver og at deres netværk vokser for hver dag der går.

”Vores netværk er de institutioner, vi får et samarbejde med. Det bliver større, og det betyder, at der bliver flere arrangementer for mere diversitet.”

Christina drøm er, at dialogen og forståelsen fylder mest. ”Jeg vil gerne have at feminisme kobles sammen med forandring i stedet for fordømmelse.”

Hun vil gerne nedbryde det typiske billede af, at feminister er sådan nogle, der hader og fordømmer mænd. Det er ikke sådan hun oplever det i sin hverdag, og det er slet ikke meningen, at det er sådan det skal forstås.

”Vi vil bare gerne have en forandring, hvor der er plads til alle.”

Og hvordan gør man så det på en måde, der får folk til at lytte? Man tager det et skridt ad gangen. Suffragetterne var i starten af 1900-tallet og nu arbejder Christina stadig på at få mere ligestilling på dagsordenen i 2024. Metoden? At normalisere samtalen.

”Vi skal ikke være bange for at have samtalen. Det er vejen frem,” afslutter Christina.