Karen Kudahl er ny programkoordinator i Slagteriet. Det er efter hendes ambition, at hun skal være med til at puste endnu mere liv i kulturlivet i Holstebro.
Af Caroline Wichmann Dons
Koncerter, kreative workshops, iværksætteri, foredrag, yoga classes, feminisme fester, strik og drik events. Ideerne vil ingen ende tage, hvis du spørger 32-årige Karen Kudahl. Hun er ny programkoordinator i kulturhuset Slagteriet i hjertet af Holstebro. Hver dag pendler hun fra Aarhus, hvor hun bor, til Holstebro for at realisere sine visioner og drømme om at være den, der skal være det friske pust til Slagteriets fremadrettede udvikling.
Slagteriet med dets næsten 13.000 m2 lokaler bliver allerede brugt til forskelligartede aktiviteter på tværs af aldre indenfor kultur og gadeidræt for borgerne i Holstebro. Men det skal ifølge Karen Kudahl nu blive endnu federe, og Slagteriet skal med hende i front nu stile mod endnu mere kulturliv til Holstebro.
”Min drøm er at få skabt en frivillig strategi, hvor Slagteriet er det sted, lige meget om man er studerende, på dagpenge eller noget tredje, hvor man gerne vil være med til at støtte op og være med, så det bliver ’Holstebros Hus’ – og ikke bare os, der arbejder her. At man er sammen om at skabe,” fortæller Karen.
En fortid i fuld fart, men en mangel på frirum
Da hun læste kunsthistorie på universitetet, gik det allerede op for Karen, hvor fedt det var at arrangere events. ”Jeg startede allerede imens jeg læste med at have min egen virksomhed, hvor jeg fandt forskellige steder at afholde og arrangere koncerter i Aarhus”, fortæller hun.
Hun har senere været medarbejder på større festivaler som Spot Festival og Grim Fest, hvor hun har været atmosfæreskabende ansvarlig. Men hun fandt hurtigt ud af, at det var selve skabelsen af de fede arrangementer og events, der var mere hendes ting.
”Det resulterede i, at jeg endte med at arbejde for Northside og Tinderbox, hvor jeg sad og udviklede på Artistbyen – både hvordan den skulle se ud, men det var også mig der sørgede for, at Stormzy havde sine Calvin Klein underbukser,” griner hun.
Efter 5 år med fart og faste rammer, samt mange forskellige jobs, blandt andet på DR Ramasjang og Kulturmødet, mærkede Karen en hunger efter at komme ud og gøre det, hun synes var så fedt: At være med til at skabe flere arrangementer og events.
”Lige pludselig var jeg kommet ind i en verden, hvor det var kæmpe stjerner, man skulle håndtere. Men det var slet ikke det, jeg synes var fedt. Det var det med at skabe noget. Skabe vækstlaget og være med til ’the upcoming’. Det er det, der giver mig mit frirum til at udfolde mig”
Et rum til det ‘ikke-poleret’ og ‘ikke-mainstream‘
”Her vil jeg gerne holde en stor koncert en dag,” siger Karen pludseligt, da hun viser rundt på Slagteriet. Og mellem de mange vægge af hvide klinker og manglende istandsættelse, overdøver optimismen i Karens stemme alligevel den rungende lyd af udsugning og arbejdstøj. ”Jeg skal bare lige have styr på akustikken,” griner hun og kigger op.
Når man går rundt på gangene i det gamle Slagteri er der, også i overført betydning, højt til loftet. Og det er vigtigt, især for byer som Holstebro, at der bliver skabt sådanne miljøer, ifølge Karen. For hende giver Slagteriet netop rum til det ikke-poleret og ikke-mainstream, men derimod muligheden for at etablere noget unikt i samarbejde og i dialog med borgerne og deres ønsker.
”Jeg tænker faktisk også, at det kan være en af grundene til, at så mange flytter fra de mindre byer. Der er slet ikke nok muligheder for at udvikle sig kreativt. Og det synes jeg især er vigtigt at skabe i en by som Holstebro. At kunne være med til at skabe en by, som man har lyst til at blive i, og som man har lyst til at bruge rammerne i”
Selv føler hun, at Slagteriet indkapsler alt, hvad hun synes har været fedt ved alle de forskellige jobs, som hun har haft gennem tiden. Men der opstår selvfølgelig også udfordringer ved at være ny i Holstebro, men også ny i jobbet som programkoordinator hos Slagteriet.
”Man kan hurtigt tænke på, at alt skal være perfekt, især her i starten, når man er ny, fordi man gerne vil vise sig fra sin bedste side til hele byen,” fortæller hun. ”Men hvis borgerne ikke kan lide det, er det bare en invitation til, at de selv er velkomne til at komme med deres bud på, hvad vi så kan lave også”
Leg, oplevelse og udvikling
For Karen Kudahl er projektet om Slagteriet kun lige begyndt. Selv har hun mange visioner og ideer til, hvad lokalerne og byen har at byde på. For hende er hendes første mål at sprede budskabet omkring Slagteriet endnu mere, og belyse endnu tydligere for borgerne, hvad Slagteriet i forvejen tilbyder og faciliterer.
”Alle byer bør have et sted, der ikke er så poleret. Slagteriet kan være med til at gøre borgerne til at være medskabere, og ikke bare deltage,” siger hun.
”Jeg har været så mange steder førhen, hvor det bare handler om alt muligt andet. Nu er jeg kommet til et sted, hvor det bare handler om leg, oplevelse og udvikling. Min drøm er bare, at folk har lyst til at bruge huset. Men det er selvfølgelig en proces. Vi må mødes i 2026 og se,” siger hun og smiler.