Krisecenter udbreder særligt budskab på kampdagen

Den 8. marts kulminerer uge 10’s fokus på ligestilling og ligeværd i Holstebro med den store finale: Kvindernes internationale kampdag. Denne dag er særlig vigtig for byens krisecenter, der vil synliggøre sig og udbrede deres vigtige agenda: ”Vold skal ikke ties ihjel.”

Af Astrid Thastum

Kvindernes internationale kampdag forbindes ofte med brandtaler, sange og fællesmarch. Det er en dag med fokus på solidaritet og søsterskab med en helt særlig ’you can do it’-ånd. Den historiske dag fejres også i Holstebro, hvor blandt andet byens krisecenter vil, i samarbejde med ’Lige i Holstebro’, markere sig med deres eget arrangement i byens sognehus. Krisecentret vil bruge dagen på at fejre kvindesagens sejre, men også som en påmindelse om, at der er meget at kæmpe for endnu.

Et helt særligt budskab

Tal fra den feministiske og humanitære organisation, Danner viser, at 118.000 kvinder i Danmark udsættes for fysisk og/eller psykisk partnervold. Af dem bor cirka tusind i Holstebro, og der er stort set næsten altid fuldt hus på Krisecenterets botilbud. Derfor føler krisecenteret også et særligt ansvar for at hylde kampdagen 8. marts:

”Vold mod kvinder er vigtigt at belyse, fordi der faktisk er meget tabuisering omkring det at være voldsudsat,” siger Mette Westergaard, frivilligkoordinator i Holstebro krisecenter. ”Der er meget uvidenhed om, hvor meget vold der faktisk er mod kvinder – og der er en mangel på forståelse for, hvad det vil sige at være voldsudsat.”

Og i den forbindelse har krisecenteret, formuleret af Hanne Hjorth Larsen, næstformand i bestyrelsen i krisecentret og også frivilligkoordinator, et helt særligt budskab:  ”Vold skal ikke ties ihjel.”

Missionen om de frivillige

Ud over at bruge mærkedagen den 8. marts til at sprede budskabet, har krisecentret også en anden mission: der skal flere frivillige ind i fællesskabet bag krisecenteret. Og det er der en helt særlig grund til.

”De frivillige repræsenterer det levede liv,” siger Larsen. ”Det er det der med, at der kommer nogen, der bare er helt almindelige, som man bare har en hyggelig sludder med om vind og vejr. Nogle gange er der en selvtillid, der skal opbygges, og der kan det måske være godt nok.”

Det har stor betydning, hvis et fællesskab af frivillige blomstrer op. Det kan smitte af på de kvinder, der har brug for det – og det er præcis den energi, de engagerede i krisecentret håber at få med den 8. marts. Særligt hvis det betyder, at der kommer flere frivillige med efterfølgende.

”Begejstringen for at vi kan noget sammen, er jo det, der giver håb og livfuldhed. Det er derfor, vi er her,” siger Westergaard.

Fortællinger giver håb og mod

Sidste år holdt krisecenteret en kirkekoncert, men i år er første gang, de afholder et event i større skala. Programmet indeholder både en tale fra krisecenterets leder, Karin Houmann, og fortællinger fra kvinder, der har gjort noget særligt i deres liv. Et eksempel kunne være Mais Al Aswad, der er kommet fra Syrien og kæmpet sig til en uddannelse som socialrådgiver. Generelt fortællinger, der skaber håb og mod.

”Med 8. marts viser vi, at vi er ambassadører for de kvinder, der lever i vold. De skal ikke føle sig alene,” afslutter Westergaard.