Den første nogensinde: AI-avis vil forudsige fremtiden

En gruppe unge forfattertalenter fra Dansk Talentakademi har på knap to uger udarbejdet en fremtidsavis, som skal forudsige verdenssituationen i 2044 ved hjælp af kunstig intelligens.

Skrevet af: Kent Christensen

Flere klimaforandringer og mere politisk splid er i grove træk de dystre forudsigelser, man får, når AI spår om fremtiden. Det er dog ikke det eneste, man vil kunne læse i Danmarks første litterære AI-avis, som i morgen bliver præsenteret af Dansk Talentakademis forfatterelever.

”Et af de benspænd vi havde i udarbejdelsen af avisen var, at der både skulle være gode og dårlige ting. Det skulle ikke kun være en dommedagsavis, men en avis, hvor man forhåbentlig også ville kunne få et smil eller et grin frem,” fortæller Benjamin Stefanowski, som er blandt de syv talentforfattere, der har arbejdet på fremtidsavisen.

AI-debatten er i stigende grad blevet diskuteret de senere år, og mange frygter, at den kunstige intelligens med tiden kan risikere at overtage flere jobs. Tina Frank, som til daglig arbejder som forfatter og art director, har undervist forfattertalenterne i brugen af kunstig intelligens og udtaler i en artikel på talentakademiets hjemmeside, at hun ikke ser en grund til bekymring. Benjamin Stefanowski er ligeledes positivt stemt og tilføjer:

’Der er meget hurtigere fra tanke til handling. Jeg kan jo ikke bare gå ud og tage et billede af et fly, der er ved at styrte eller noget andet, som ville være vanskeligt at fotografere. På den måde kan man sige, at den gør det umulige muligt. Samtidig er den god til alt det mere kedelige og praktiske arbejde.”

Mangel på kreativ tænkning og humor er blandt de ulemper, som i virkeligheden kan vendes til at være et belæg for, hvorfor der stadig er brug for mennesker til at varetage mange jobs inden for den kreative branche:

”Den har en tendens til at tænke på en forudsigelig og realistisk måde, hvilket viser en mangel på kreativitet. AI og kunstig intelligens er altså ikke farligt, og jeg frygter ikke, at den vil komme til at overtage på sigt, men det er stadig vigtigt, at vi stifter bekendtskab med det nu, så vi kan bruge det som en hjælpende hånd.”

Præsentationen af avisen vil foregå i morgen på Holstebro Bibliotek klokken 17.15.