Hannes initiativ vil ændre Holstebros vejnavne: ”Der er nogle, der er blevet glemt.”

Anne Franks Vej er én ud af fem vejnavne i Holstebro, der er opkaldt efter en kvinde. Foto: Sofie Stendell Milde

Hanne Lund-Nielsen ønsker med sit nye initiativ at gøre Holstebros borgere opmærksomme på manglende ligestilling i byens vejnavne. Men det er ikke bare en kønskamp; det handler også om at genoplive historien og hylde dem, der er blevet overset.

Af Sofie Stendell Milde

I uge 10 lægger Holstebro et særligt fokus på FN’s femte verdensmål, der sigter mod, at kvinder og piger skal have samme muligheder og rettigheder som mænd. Derfor har en gruppe privatpersoner i Holstebro stablet et initiativ på benene, der ønsker at skabe opmærksomhed omkring den manglende ligestilling i byens vejnavne. Ud af cirka 1100 vejnavne er det nemlig kun fem af dem, som er opkaldt efter kvinder.

Hanne Lund-Nielsen er en af de privatpersoner, der er drivkræften bag initiativet. Selvom de i denne uge fremhæver manglen på kvindelige vejnavne i Holstebros bybillede, er formålet også at skabe opmærksomhed omkring manglen på andre hyldestværdige navne, herunder atleter med et handicap og personer med anden etnisk baggrund end dansk.

”Vi håber på at kunne rokke ved en principiel beslutning truffet i den kommunale forvaltning om, at vejnavne udelukkende skal have noget med dets sted at gøre. I stedet vil vi forsøge at finde en historisk betydning. Og når der kun er fem kvindelige vejnavne, er det fint at sætte fokus på historiske kvinder,” fortæller Hanne Lund-Nielsen.

På Kvindernes Kampdag den 8. marts kan man derfor omdøbe sin vej. For Hanne Lund-Nielsen er det en ”lillebitte form for aktivisme”, der vil sætte fokus på hyldestværdige personer, som er glemt i Holsebros mange vejnavne. Hvordan det helt konkret skal føres ud i samfundet, er der en guide til nederst i artiklen.

Med hashtagget #KvinderIVejen sigter initiativet efter at skabe en dialog i Holstebros kommune om, hvorvidt man kan ændre på den kommunale forvaltnings beslutning og dermed skabe mere ligestilling i vejnavngivningen i byen.