Hanne Lund-Nielsen ønsker med sit nye initiativ at gøre Holstebros borgere opmærksomme på manglende ligestilling i byens vejnavne. Men det er ikke bare en kønskamp; det handler også om at genoplive historien og hylde dem, der er blevet overset.
Af Sofie Stendell Milde
I uge 10 lægger Holstebro et særligt fokus på FN’s femte verdensmål, der sigter mod, at kvinder og piger skal have samme muligheder og rettigheder som mænd. Derfor har en gruppe privatpersoner i Holstebro stablet et initiativ på benene, der ønsker at skabe opmærksomhed omkring den manglende ligestilling i byens vejnavne. Ud af cirka 1100 vejnavne er det nemlig kun fem af dem, som er opkaldt efter kvinder.
Hanne Lund-Nielsen er en af de privatpersoner, der er drivkræften bag initiativet. Selvom de i denne uge fremhæver manglen på kvindelige vejnavne i Holstebros bybillede, er formålet også at skabe opmærksomhed omkring manglen på andre hyldestværdige navne, herunder atleter med et handicap og personer med anden etnisk baggrund end dansk.
”Vi håber på at kunne rokke ved en principiel beslutning truffet i den kommunale forvaltning om, at vejnavne udelukkende skal have noget med dets sted at gøre. I stedet vil vi forsøge at finde en historisk betydning. Og når der kun er fem kvindelige vejnavne, er det fint at sætte fokus på historiske kvinder,” fortæller Hanne Lund-Nielsen.
På Kvindernes Kampdag den 8. marts kan man derfor omdøbe sin vej. For Hanne Lund-Nielsen er det en ”lillebitte form for aktivisme”, der vil sætte fokus på hyldestværdige personer, som er glemt i Holsebros mange vejnavne. Hvordan det helt konkret skal føres ud i samfundet, er der en guide til nederst i artiklen.
Med hashtagget #KvinderIVejen sigter initiativet efter at skabe en dialog i Holstebros kommune om, hvorvidt man kan ændre på den kommunale forvaltnings beslutning og dermed skabe mere ligestilling i vejnavngivningen i byen.
#KVINDERIVEJEN – HOW TO? 1. Vælg en kvinde: Vælg en kvinde, som du synes fortjener anerkendelse og hyldest for hendes bidrag til samfundet. Det kan være enhver, der har gjort en bemærkelsesværdig indsats inden for ligestilling, kunst, politik, erhvervsliv osv. Se liste i kommentarfelt til inspiration. 2. Beskriv hendes historie: Beskriv kort historien bag den valgte kvinde og hendes betydning for samfundet. Gør det klart, hvorfor du mener, at hun fortjener at få en vej opkaldt efter sig. 3. Forbered dit forslag: Skriv dit forslag til omdøbning af vejen, sammen med din begrundelse, på et A4-ark. Husk at laminere arket / putte i plastlomme for at beskytte det mod vejr og vind. 4. Gør klar til omdøbning: Lav to huller i arket med en hullemaskine, så det kan fastgøres på vejskiltet. 5. Fastgør arket: Brug strips eller gaffa til at fastgøre det laminerede ark med dit forslag til omdøbning på vejskiltet. Sørg for at gøre det sikkert og synligt. 6. Tag et billede: Tag et billede af din omdøbning og sørg for, at både vejskiltet og dit forslag er tydeligt synlige. 7. Del på sociale medier: Del billedet på sociale medier med de angivne hashtags: #KvinderIVejen. Fortæl også gerne historien om den kvinde, du har valgt, og hvorfor du synes, det er vigtigt at ære hende. 8. Ved at følge disse trin kan du være med til at ære og synliggøre betydningsfulde kvinder i dit lokalsamfund og sprede budskabet om ligestilling og kvinders aftryk i samfundet. 9. Tag dit opsatte vejnavn ned igen den 9. marts og gem det til næste år, der er et stykke at gå før vi får fuld ligestilling, også i vejnavne. |
- Arrangør forklarer: Derfor er Holstebro valgt til historisk sportsbegivenhed
- Stor uenighed om kommunalt byggeprojekt: Er der overhovedet styr på det?
- MUSIKTEATERETS DIREKTØR: “Vores mission her i verden er ikke at bidrage med noget som helst til musikbranchen”
- Johnny kritiserer Thor Havvindmøllepark: “De har ikke engang sagt undskyld”
- Christina slår et slag for ligestilling