En varm velkomst: Kirkens Korshærs varmestue indvier bålfad med stil

I samarbejde med fire pædagogstuderende inviterede Kirkens Korshærs varmestue til indvielse af deres nye bålfad i gården tirsdag formiddag. Begivenheden tiltrak mange brugere, som udtrykte håb om flere lignende arrangementer i fremtiden. 

Af Rasmus Hall 

På en stille og rolig sidegade til Holstebro gågade befinder Kirkens Korshærs varmestue sig. Selvom temperaturen knapt har sneget sig over frysepunktet, og vinden blæser som var vi rykket helt ud til vestkysten, er fremmødet stort denne tirsdag middag. 

Indvielsen af varmestuens nye bålfad er kulminationen på et to ugers langt projekt, foretaget af fire pædagogstuderende fra VIA University College Holstebro. Med fokus på samskabelse og medborgerskab har de studerende med assistance fra Huset Holstebro udviklet og realiseret bålpladsen. De har også arrangeret en arbejdsdag i gården for at forbedre dens visuelle udtryk. 

For de involverede pædagogstuderende har hovedfokus været samarbejdet med brugerne for at udvikle løsninger, der imødekommer deres behov. ”Det handler om ikke at lave noget for dem, men sammen med dem,” fortæller Camilla, som er en af de pædagogstuderende.

Indvielsen begyndte ved frokosttid med en tale af sognepræst i Holstebro, Anette Ejsing, der med udgangspunkt i brugernes egne historier om ild formåede at fange de tilstedeværendes interesse. 

Hun kender flere af brugerne personligt gennem hendes faste besøg hos værestedet hver torsdag. Talen sluttes af med en klapsalve og en stor tak til de fire pædagogstuderende, samt til Jesper, svejseren fra Huset Holstebro. Herefter blev der serveret gratis mad til varmestuens brugere. 

Michael Andersen, afdelingschef for varmestuen i Holstebro, understreger vigtigheden af arrangementer som denne bålpladsindvielse. Det er afgørende for varmestuen at inddrage nye perspektiver udefra og skabe samarbejde mellem brugerne og initiativtagere som de fire pædagogstuderende.

Michael har været afdelingschef i halvandet år hos varmestuen i Holstebro samt Herning. Ifølge ham er der et stigende behov for varmestuer: ”Ensomhed er et stigende problem,” fortæller Michael Andersen.

Han ser ensomhed som én af de primære årsager til, at folk opsøger varmestuen. Han nævner også, at der er mange fordomme om varmestuens brugere. Arrangementer som dagens indvielse er vigtige skridt i bestræbelserne på at nedbryde disse barrierer, idet et arrangement under åben himmel fremmer åbenhed over for omverdenen. 

Jens-Christian, Thorkild og Ove – alle brugere af varmestuen I Holstebro – efterspørger flere arrangementer af denne type. De værdsætter de sociale begivenheder som en integreret del af varmestuens virke og håber på, at der i fremtiden vil blive arrangeret flere lignende begivenheder.